Waar moet je op letten bij het afsluiten van een opstal- en inboedelverzekering

Veilig wonen is voor iedereen belangrijk. Dit geldt op het gebied van onder andere inbraakpreventie, maar ook voor zaken als brandveiligheid. Ons huis met alles daarin is waardevol en we doen er dan ook alles aan om elke risico op schade aan het huis en de inboedel zoveel mogelijk te voorkomen. Om ervoor te zorgen dat je verzekerd bent wanneer er toch iets misgaat en er schade ontstaat aan het huis of bijvoorbeeld het interieur, dan zijn hiervoor verschillende soorten verzekeringen af te sluiten. De twee soorten verzekeringen die hier het meest van toepassing op zijn, zijn de opstalverzekering en de inboedelverzekering. De vraag voor velen is echter, wat is het verschil tussen deze twee en waar moet ik op letten bij het afsluiten van deze verzekeringen?

Tip: Opstalverzekering bij Overstappen.nl

De opstalverzekering

De opstalverzekering is gericht op het huis zelf en alles wat hier aan vastzit. Dit gaat van vloeren tot een schutting het stucwerk op de muren, de ramen en zelfs de open haard vallen hieronder. De opstalverzekering is verplicht voor elke woningeigenaar met een hypotheek op de woning. De lening verstrekker wil er namelijk voor zorgen dat de risico’s op dit punt zijn afgedekt tot het moment dat de hypotheek volledig is afbetaald. Dit betekent echter niet dat het verstandig is om deze te laten vallen wanneer een hypotheek is afbetaald, omdat schade aan het huis door bijvoorbeeld brand of lekkage relatief snel behoorlijk in de kosten loopt. Wanneer je een opstalverzekering afsluit, is het verstandig om te letten op de glasdekking om te zien of deze inbegrepen is en daarnaast om te kijken wanneer je in een complex met meerdere woning woont of bepaalde risico’s ook via de vereniging van eigenaren verzekerd zijn.

Uitgelicht: Inboedelverzekering bij Overstappen.nl

De inboedelverzekering

De inboedelverzekering richt zich niet op de woning zelf, maar op alles in en rondom de woning en niet aan de woning vast zit. Hierbij valt te denken aan onder andere meubilair voor zowel binnen als buiten, maar ook een dure vaas die je op de tafel hebt staan of zelfs kunst aan de muur. Bij een inboedelverzekering kun je ook weer kiezen tussen verschillende modules bij diverse verzekeraars. Zo zijn er bijvoorbeeld meerdere verzekeraars die een zogeheten allriskverzekering aanbieden, waarbij schade of waardeverlies ook door eigen toedoen is verzekerd. Wanneer je bijvoorbeeld kinderen hebt die door het huis heen hollen en per ongeluk een dure vaas van tafel stoten dan is het wellicht mogelijk om in sommige gevallen een beroep te doen op de allrisk module van de inboedelverzekering.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *