Welke verschillende dekbed vullingen zijn er?

Wie denkt dat er geen verschil zit in dekbedden, heeft het mis. Zo verschillen dekbedden onder meer in afmetingen van elkaar. Voor een tweepersoonsbed heb je immers een groter dekbed nodig dan voor een eenpersoonsbed. Hier houdt het niet bij op. Dekbedden zijn daarnaast voorzien van verschillende vullingen. Wanneer je op zoek gaat naar een nieuw dekbed, is dit iets om op te letten. De vulling van een dekbed speelt namelijk een belangrijke rol in de kwaliteit van jouw nachtrust. Maar welke verschillende soorten dekbed vullingen zijn er eigenlijk allemaal? Wij zetten de populairste hieronder op een rijtje.

Dons
Ondanks dat een dekbed met deze vulling niet goedkoop is, slaapt een groot deel van de Nederlanders onder een donzen dekbed. Dit komt doordat dons een groot aantal voordelen met zich meebrengt. Zo is dons allereerst in staat om de warmte goed vast te houden. Hierdoor heb je het niet snel koud wanneer je ’s nachts onder een donzen dekbed slaapt. Daarbij komt dat dit materiaal vocht ook goed doorlaat, waardoor je niet snel zweet wanneer je onder zo’n deken ligt. Tot slot geniet je lange tijd van een donzen dekbed wanneer je deze goed onderhoudt.

Synthetische vulling
In tegenstelling tot dons zijn dekbedden met een synthetische vulling relatief goedkoop in de aanschaf. Wanneer je niet veel geld uit wilt geven aan een dekbed, is de kans groot dat je voor een deken met synthetische vulling kiest. Een ander groot voordeel van een dekbed met deze vulling is dat jij deze zelf uit kunt wassen. Een dekbed met synthetische vulling kan namelijk gewoon in de wasmachine.

Een dekbed met synthetische vulling heeft ook een aantal nadelen. Zo is het polyester in de deken minder goed in staat om warmte vast te houden. Om ervoor te zorgen dat jij het toch warm hebt wanneer je onder zo’n deken ligt, wordt er vaak meer vulling gebruikt. Gevolg hiervan is dat de deken zwaarder wordt. Daarbij komt dat de synthetische vulling vocht minder goed doorlaat. Dit kan ervoor zorgen dat een dekbed met synthetische vulling wat zweterig aanvoelt.

Wol
In sommige dekbedden wordt wol als vulling gebruikt. Grote voordeel van dit materiaal is dat je niet bang hoeft te zijn om het koud te krijgen. Een wollen dekbed houdt de warmte namelijk goed vast. Daarbij komt dat het materiaal vocht goed doorlaat, waardoor je er minder snel onder zweet. Wol heeft ook een paar nadelen. Grootste nadeel is de prijs. Door de goede isolatie en vochtregulatie is een wollen dekbed duur in de aanschaf. Daarbij komt dat de vulling zwaar is. Ook is een wollen dekbed niet goed uitwasbaar.

Kameelhaar
Als vulling voor een dekbed kun je ook voor kameelhaar kiezen. We noemen dit ook wel een kameelharen dekbed. Om deze haren te verzamelen, kamt men de wintervacht van kamelen uit. Grootste voordeel van een dekbed met kameelhaar is dat je het nooit te warm of koud hebt wanneer je eronder ligt. Een kameelhaar dekbed heeft namelijk een goede isolerende werking. Daarbij komt dat de vulling licht is, waardoor je er heerlijk onder slaapt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *