Wanneer je is je dak toe aan renovatie?

Dakrenovaties zijn één van de belangrijkste dakwerken. De gemiddelde levensduur van een plat dak ligt tussen de 25 en 40 jaar, voor een hellend dak is dit gemiddeld tussen de 60 en 80 jaar. Platte daken hebben doorgaans meer last van weersinvloeden en zijn daarom eerder aan renovatie toe.

Wanneer je dak precies toe is aan een dakrenovatie, hangt af van het soort dakbedekking en de mate van onderhoud. In deze blog lees je hier meer over!

Een dakrenovatie uitvoeren: wanneer is het tijd?

Er zijn verschillende redenen om een dakrenovatie te laten uitvoeren. Vaak is de reden dat je dak de maximale levensduur heeft bereikt, maar soms is een renovatie al eerder nodig. Hieronder lees je wat andere redenen zijn voor een dakrenovatie.

Dak vervangen

Indien een dakdekker bij een inspectie concludeert dat de staat van je dak sterk verouderd is, kan een algehele renovatie noodzakelijk zijn. In dit geval biedt je dak niet langer afdoende bescherming tegen invloeden van buitenaf.

 

Bovendien kan schade aan je dak ontstaan zijn door een hevige storm of heftige regenval. Bij waterschade of lekkages is het van groot belang om spoedig een dakdekker te raadplegen, om ernstige schade en hoge kosten te voorkomen.

 

Een dakdekker kan snel een passende oplossing vinden om verdere schade te beperken. Bij uitgebreidere renovaties wordt het dakbedekkingsmateriaal gedeeltelijk of volledig vernieuwd, waardoor het dak weer vele jaren meekan. De gemiddelde levensduur van een dak bedraagt ongeveer 50 jaar. Indien nodig wordt ook de dakconstructie herstelt.

Dakisolatie

Een andere overweging voor een dakrenovatie is wanneer je huidige dak onvoldoende geïsoleerd is en je te maken hebt met tocht en vochtproblemen binnenshuis. Tijdens een dakrenovatie kan isolatiemateriaal worden aangebracht, waardoor de warmte beter behouden blijft en koude lucht niet langer via het dak naar binnen kan dringen.

 

Dakisolatie leidt tot een verlaging van je energiekosten, doordat je minder hoeft te verwarmen om een aangename binnentemperatuur te behouden. Daarnaast draagt isolatie bij aan een gezonder en aangenamer binnenklimaat.

 

Het is zeer gunstig om dakrenovatie en het aanbrengen van dakisolatie te combineren. Dit komt doordat de dakbedekking eerst verwijderd moet worden voordat isolatiemateriaal geplaatst kan worden. Deze handeling vindt plaats gedurende een renovatie.

 

Het belang van dakonderhoud

Om je dak in optimale conditie te behouden, is het verstandig om jaarlijks een dakdekker in te schakelen voor een onderhoudsinspectie.

 

Tijdens deze onderhoudsbeurt worden alle aspecten van het dak nauwkeurig gecontroleerd en gereinigd. Hierbij wordt beoordeeld of er eventuele herstelwerkzaamheden of kleine reparaties vereist zijn. Mocht blijken dat de kosten voor reparaties aanzienlijk zijn, of als je dak ernstige schade heeft opgelopen, wordt een dakrenovatie aanbevolen. In sommige gevallen zijn de kosten voor een complete dakrenovatie lager dan de reparatiekosten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *