Regels betreft wonen in een monument

Wonen in een monumentaal gebouw kan voor best wat regels en onduidelijkheden zorgen. Die regels kunnen ook nog eens anders zijn per regio dus het kan allemaal erg verwarrend zijn. Daarom leggen we de regels hier zo duidelijk mogelijk uit.

Onderhoudsplicht

Wanneer je in een monument woont dien je enig onderhoud te verrichten, anders kunnen er maatregelen worden getroffen. Bij ernstig verval kan dat het geval zijn. In dit geval kan de gemeente handhavend optreden op basis van de gemeentelijke erfgoedverordening of het bouwbesluit. Ook kunnen eventuele tegemoetkomingen vanuit de gemeente worden ingetrokken. Dat wordt pas gedaan als wordt besloten dat het pand niet in goede staat wordt gehouden. Bij zaken als onderhoud moeten ook speciale bouwbedrijven ingeschakeld worden. Bedrijven met goed gereedschap, gekeurde steigers zoals ASC rolsteigers en goed personeel dat er in getraind is om monumenten te onderhouden.

Verbouwen?

Verbouwen aan een monument is in tegenstelling tot wat de meeste mensen denken zeker wel mogelijk. Daar zitten natuurlijk wel strenge eisen aan omdat het toch over een monument gaat. Verstandig is daarbij om te informeren bij de monumentenwacht en de gemeente. Hierbij is het zo dat het moeilijker is om iets te verbouwen aan de buitenkant van het monument dan aan de binnenkant. Daarbij moet je ook bedenken of de verbouwing de historische waarde behoud van het pand. Dat is een belangrijke factor voor de monumentenwacht en gemeente als ze gaan kijken of je verbouwing mag of niet.

Bekijk de duurzaamheidsmaatregelen

In behoud, renovatie en restauratie van monumenten moet goed gelet worden op duurzaamheid. Een groot deel van die duurzame oplossingen komen niet overeen met de historische waarde van gebouwen. Dat kan zelfs tot schade leiden in de ergste gevallen. Een monument energiezuinig maken kan ook niet overeenkomen met de wensen van de gemeente en kan zorgen voor problemen. Vraag het daarom altijd eerst na bij de monumentenwacht en bij de gemeente

Neem contact op met de monumentenwacht

De monumentenwacht is een organisatie die dit soort dingen dagelijks doet. Het mooie van de monumentenwacht is dat ze voor alles oplossingen hebben als het aankomt op monumenten. Wilt u bijvoorbeeld een goede schilder, dan kan de monumentenwacht je ook daar bij helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *