Gebruik brandtrappen bij brand

Je hebt ze vast wel eens gezien, trappen aan de zijkant van een gebouw. Misschien dat je toen gedacht hebt dat dat er raar uitzag, maar in essentie is het een effectief hulpmiddel als er brand ontstaat in het gebouw. Via de trap kan er dan naar buiten worden gevlucht op een veilige manier. Je loopt namelijk gewoon via de trap naar beneden en dan ben je veilig van de brand. Brandtrappen kun je laten maken voor aan de zijkant van een gebouw en maken het gebouw net dat extra beetje veiliger.

Wat is een brandtrap?

Een brandtrap, ook wel vluchttrap genoemd is een trap aan de zijkant van een gebouw of aan de buitenkant van een gebouw. Het is niet bedoeld om normaal te gebruiken om naar beneden te lopen. Een brandtrap is een veilige manier om tijdens een brand via de zijkant van het gebouw naar beneden te komen. Ook bij andere dingen, zoals een gaslek of ander ongeval waarbij de binnenkant van het gebouw onveilig is, kun je de brandtrap gebruiken. Brandtrappen zijn gemaakt van sterk materiaal, vaak van beton, aluminium of staal. Deze materialen kunnen tegen slecht weer en vatten niet vlam bij brand.

Hoe gebruik je een brandtrap?

Op het moment van brand of een ander ongeval kun je gebruik maken van een brandtrap. Brandtrappen zijn er in verschillende vormen en maten maar in principe starten ze allemaal pas vanaf de eerste verdieping van een gebouw. Zo kunnen ongewenste bezoekers niet zomaar het gebouw op of in lopen. Bij brand kun je via een raam of nooddeur op de brandtrap terecht komen en zo voorzichtig naar beneden lopen. Aan de onderkant vind je dan een uitschuifbaar trapje of luik dat je open moet doen om zo op de straat te komen.

Brandtrap aanschaffen

Brandtrappen, zoals stalen spiltrappen, worden steeds meer gemaakt en steeds meer verkocht sinds dat de wetten rondom brandveiligheid steeds meer worden aangetrokken. Brandtrappen kun je laten maken door elk metaalbedrijf, maar tegenwoordig kun je zelfs uitklapbare brandtrappen kopen. Dit is dan vooral bedoeld voor lagere gebouwen, waar je dan deze trap veilig kan gebruiken en uit kan klappen. Ook kun je brandtrappen in- en uitklapbaar laten maken door een bedrijf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *